Melkveehouders laten tijdens de Campina Open Boerderijendagen zien, waar zuivel vandaan komt.
Melkveehouders laten tijdens de Campina Open Boerderijendagen zien, waar zuivel vandaan komt. FrieslandCampina

Open Boerderijdagen in Westerbork, Beilen en Benneveld

Algemeen

WESTERBORK/BEILEN/BENNEVELD - De melkveebedrijven van de families Wiechers in Westerbork, Robbemont in Beilen en Koops in Benneveld doen mee aan de 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen. Het gezinsbedrijf van de familie Wiechers is op vrijdag 10 mei, daags na Hemelvaartsdag, te bezoeken. De families Robbemont en Koops stellen hun erf open op Tweede Pinksterdag, maandag 20 mei.

Verspreid door heel Nederland zijn 70 melkveebedrijven te bezoeken door het publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kunnen kinderen en volwassenen het boerenleven van dichtbij ervaren. De boerengezinnen die aan de Open Boerderijdagen meedoen, laten zien waar zuivel vandaan komt en hoe zij bijdragen aan een ‘betere morgen’: een goede start van de dag met een gezond en lekker ontbijt én een betere toekomst voor volgende generaties.

Campina-producten als yoghurt, melk en kwark vormen de basis van een goed en lekker ontbijt. Daarnaast tonen de deelnemende boeren met speelse en leerzame activiteiten wat zij doen op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn veel Campina-boeren ook energieboer: ze wekken groene energie op met windmolens, zonnepanelen en mestvergisters. Deze groene boerenstroom wordt gebruikt voor de productie van alle Nederlandse Campina-producten.

Bezoekers van de Campina Open Boerderijdagen kunnen onder meer melkpak bowlen, een puzzel maken met zonnepanelen en tegen elkaar strijden in een ‘melkweg race’. Ook kunnen liefhebbers zich laten schminken of deelnemen aan een (blinde) proeverij in de zuivelbar. Bij aankomst op de boerderij krijgen kinderen een Campina Doeboek mee vol met leuke weetjes en spelletjes. Hierin staat ook uitleg over de Open Boerderijdagen en over alle activiteiten, die er tijdens deze dagen worden georganiseerd.

De deelnemende boerderijen zijn op 10 of 20 mei open van 10.00 tot 16.00 uur. Bezoekers wordt gevraagd om in verband met risico’s voor diergezondheid geen kleding of laarzen te dragen, waarmee eerder een ander boerenbedrijf is bezocht. Ook het meenemen van huisdieren is niet toegestaan. Tijdens de Open Boerderijdagen is de geconsumeerde zuivel gratis. Koffie, thee en lokale lekkernijen worden op locatie verkocht.

Het adres van de melkveehouderij van de familie Wiechers, geopend op vrijdag 10 mei, is Beilerstraat 18 in Westerbork. Op Tweede Pinksterdag kan het publiek terecht aan de Beilervaart 102 in Beilen, bij de familie Robbemont, of aan de Broeklanden 15 in Benneveld, bij de familie Koops. Met nog 15.170 andere leden-melkveehouders in Nederland, België en Duitsland zijn zij eigenaren van de Zuivelcoöperatie FrieslandCampina, die iedere dag honderden miljoenen mensen voorziet van de waardevolle voedingsstoffen uit melk.