Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei worden op verschillende plaatsen in de gemeente Midden-Drenthe stille tochten gehouden.
Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei worden op verschillende plaatsen in de gemeente Midden-Drenthe stille tochten gehouden. Pixabay

Stille tochten in Midden-Drenthe

Algemeen

WESTERBORK/BEILEN/SMILDE - Op donderdag 4 mei worden de mensen herdacht die in de Tweede Wereldoorlog voor ieders vrijheid vochten, maar daarbij omkwamen. Op verschillende plaatsen zijn in de gemeente Midden-Drenthe stille tochten.

In de Stefanuskerk aan de Hoofdstraat 10 in Westerbork worden deelnemers aan de stille tocht ontvangen om 9.45 uur. De bijeenkomst start om 10.00 uur. Bij het centrale monument aan de Hoofdstraat zullen om 10.30 uur namen worden uitgesproken, bloemen worden gelegd en een minuut stilte worden gehouden. Aansluitend is er een stille tocht naar de begraafplaats, waar wordt stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers en militairen die daar hun laatste rustplaats hebben gekregen.

Bij de herdenking en stille tocht in Westerbork is burgemeester Jan Zwiers namens de gemeente aanwezig. Ook twee beroepssergeanten eerste klasse en het 4 mei comité Westerbork zijn hierbij aanwezig. Voor kinderen is er tijdens de herdenking een speciale rol. De muziek wordt verzorgd door Het Orkest.

In Beilen is op donderdagavond 4 mei om 18.00 uur een ontvangst in de Stefanuskerk aan de Prins Bernhardstraat 12. De bijeenkomst start om 18.30 uur. De stille tocht vertrekt om 19.10 uur vanaf de Stefanuskerk, waarna er om 19.25 uur een plechtigheid is bij het monument aan de Esweg. Om 20.00 uur is er een herdenking bij het hoofdmonument aan de Torenlaan, met twee minuten stilte. Bij het Indië-monument is om 20.10 uur een plechtigheid met kranslegging.

Bij de herdenking en stille tocht zijn namens de gemeente de raadsleden Arjan van Gelderen en Ageet van Dijken aanwezig. Kinderen van scholen in Beilen hebben een rol bij de herdenking. Een gedicht wordt voorgelezen door de heer H. Hadderingh. Het Christelijk Mannenkoor CMB en de Christelijke muziekvereniging AMDG verzorgen de muziek. Het 4 mei comité Beilen is bij de herdenking aanwezig.

In Smilde is er om 18.45 uur een inloop en ontvangst bij de Koepelkerk aan de Veenhoopsweg 14. De bijeenkomst vangt aan om 19.00 uur. De stille tocht vertrekt om 19.45 uur vanaf de Koepelkerk naar het verzetsmonument bij Villa Maria. Om 20.00 uur wordt er herdacht bij het monument, met een bloemlegging. Aansluitend zal er een bloemlegging zijn bij het Joods monument en het Veteranenmonument. 

Bij de herdenking en stille tocht in Smilde is wethouder Rico Schans namens de gemeente aanwezig. Dirk Huizinga zal vertellen over de Joodse gemeenschap van Smilde. Leerlingen van basisschool De Schutkampen in Smilde hebben een rol bij de bijeenkomst, evenals begeleiders van Joyce House. Muzikale omlijsting is er in de vorm van orgelmuziek. Ook is er een bijdrage van een klezmer-duo. Het 4 mei comité Smilde is aanwezig.

Donderdagavond 4 mei is er een herdenking en stille tocht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hierbij zal burgemeester Jan Zwiers namens de gemeente aanwezig zijn. De start is om 19.00 uur bij de slagboom op het terrein.

Aansluitend aan de stille tochten in Westerbork, Beilen en Smilde is er gelegenheid tot het drinken van een kop koffie.